Ik maak een unieke verbinding tussen bewezen cognitieve methodieken en oosterse wijsheid

West ontmoet Oost


Mijn werkwijze is resultaatgericht en het beste van twee werelden. Ik maak gebruik van een combinatie van bewezen psychologische benaderingen en Oosterse wijsheid.

De westerse benadering is gericht ”naar buiten”, cognitieve methoden met als doel weerbaar zijn en begrijpen. Omdat ik zelf heb ervaren, dat “de weg naar binnen” veel (meer) oplevert en veel inzichten geeft, gebruik ik veel van de Oosters wijsheden en filosofieën (Oosterse non-dualiteit) in mijn aanpak en benadering. Je kan de situatie wel veranderen, maar als jijzelf niet verandert, blijft elke nieuwe situatie een uitdaging. Steeds zal je weer uitkomen bij dat zelfde gevoel waar je nu juist zo graag vanaf wilt. Sinds mei 2021 heb ik mijn werkveld mogen uitbreiden met het begeleiden van opstelling ceremonies.

De wereld kun je niet veranderen, de manier waarop jij ermee omgaat wel!!

Door oprecht jezelf te onderzoeken, ga je jezelf beter begrijpen, je ontdekt wie je ten diepste bent en je kwaliteiten worden nog verder ontwikkeld. Wanneer je echt bereid bent te onderzoeken wat er bij jou speelt, welke patronen je hebt en wat je misschien wel uit de weg gaat, zullen er wezenlijke veranderingen zijn in hoe jij met jezelf, met anderen en het leven omgaat. Oude denkbeelden, ingesleten patronen en beperkende overtuigingen zullen verdwijnen of vanuit een ander perspectief ervaren worden.

Doordat ik authentiek en open ben zal jij je al snel vertrouwd voelen. Hierdoor kun jij je echt gaan blootgeven en jezelf onderzoeken. Het uitgangspunt hierbij is: “zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig”. We werken met wat zich aandient en “wroeten” in het verleden is dus niet noodzakelijk en soms ook niet wenselijk of nodig.

Ik maak gebruik van verschillende methodes. Je kunt hierbij denken aan visualisaties, systemisch werk, (familie/organisatie) opstellingen en NLP.

Familie, relatie – en organisatie opstellingen

Je wordt van jongs af aan geconfronteerd met systemen. Vanaf je geboorte is daar het familiesysteem; de samenstelling van het gezin, opa’s en oma’s en onze voorouders. Vervolgens komen er steeds meer systemen bij. Systemen van opvoeders, werkgevers, organisaties en de maatschappij. Alles heeft zijn eigen systeem en daarbinnen ontwikkel jij jezelf.

Jouw plek binnen elk systeem is bepalend voor wat jij voelt en hoe jij de dingen ervaart. Jouw onbewuste overtuigingen en patronen zijn ontstaan in deze systemen. Met systemisch werken kun je deze onbewuste patronen zichtbaar maken. Soms zitten overtuigingen en gedragingen al heel lang vast in een systeem. Hier kan jij last van hebben, terwijl de gedachten of de pijn die hierbij horen helemaal niet van jou zijn. Door middel van opstellingen worden veel onbewuste patronen, gevoelens en overtuigingen zichtbaar. Dit brengt je dichterbij de kern van een probleem. Werken met opstellingen geeft heel veel inzichten en werkt zowel bevrijdend als helend.

Een Organisatieopstelling is een bijzondere en effectieve methode die in korte tijd inzichten geeft en problemen binnen de organisatie oplost. De onderstroom en blinde vlekken worden zichtbaar tijdens deze opstellingen. Men komt weer meer in contact met het hart van de organisatie en oplossingsrichtingen worden snel duidelijk. Geen langdurige verandertrajecten, maar snelle, effectieve en transformerende inzichten in een zeer korte tijd.

Relatie opstellingen zijn zeer waardevol. Als stellen het aandurven, maakt de energie van dit “creatieve conflict” hen persoonlijk sterker, helderder en liefdevoller. Dit komt doordat je je door de relatie bewust wordt van de onderstroom van je eigen egostructuur. En die bewustwording zorgt ervoor dat je egostructuur kan transformeren van afgeslotenheid in liefde. (uit; Het nieuwe opstellen, Hylke Bonnema)

Een opstelling kun je individueel doen, samen met je partner of met een groep. Als je de opstelling alléén doet gebruiken wij de “blaadjes methode”. Een opstelling met een groep is ook mogelijk, dan werken wij met representanten. Een relatie opstelling doen wij zonder representanten, ook hiervoor gebruiken wij de “blaadjes methode”.

Samen met een collega organiseer ik dagen/dagdelen waarop wij werken met opstellingen. Op aanvraag kunnen wij deze ook plannen op een door jouw gekozen datum. Opstellingen zijn vaak ook onderdeel van mijn trajecten.

Door deze workshop voel ik mij meer verbonden met mezelf”

Ik heb bij Mandy de workshop Familieopstellingen gedaan. De begeleiding van haar heb ik ervaren als warm, oplettend en invoelend. Deze workshop heeft zij begeleid vanuit gelijkwaardigheid en dat vind ik heel fijn! Mandy is verbonden met zichzelf en met de groep, dit geeft een vertrouwde en veilige basis voor de coaching. Als je op zoek bent naar jezelf zou ik haar zeker aanbevelen!

Mirte van den Berg, financieel medewerkster

Stel gerust je vraag

Wil je meer weten over het doen van opstellingen? De mogelijkheden voor het coachen van een medewerker of heb je een andere vraag? Laat dan je gegevens achter en ik neem contact met je op.